Monday, February 27, 2017

Terveellinen ruoka - Parempi mieli

Tossa vuoden vaihteessa me päätettiin ettei enään juoda lehmän maitoa. Koska eihän sitä oo tarkoitettu ihmislapsille, vaan se kuuluu lehmien vauvoille. Me vaihdettiin se kasviperäisiin maitoihin, kuten almond milk, cashew milk, coconut milk, soy milk. Kyllähän ne vähän erilaiselta maistuu, mutta ei E esim oo ainakaan ääneen valittanut että sen aamu murot tai kaakao maistuisi erilaiselta.

Nyt sit helmikuun puolella me päätettiin ettei osteta enään mitään eläinperäisiä ruokiakaan. Kuten punasta lihaa, kanaa, kalaa. Mut tää ei tarkoita etteikö niitä syötäisi ollenkaan. Jos syödään ulkona tai vaikka kylässä, niin ei me sit heittäydytä hankalaksi eikä syödä. Mut me ei vaan osteta kotiin niitä. Ei sillä et me nyt muutenkaan niin paljoa lihoja syötiin, niin siks se onkin ihan helppo olla niitä ostamatta ollenkaan. Sen sijaan syödään paljon hedelmiä, marjoja ja vihanneksia. Mun herkku on tällä hetkellä kukkakaali.
E lempiruoka on quinoa with cheese ja avocado :D
Leipää me ei myöskään enään osteta, vaan tehdään itte sämpylöitä tms ja herkut leivotaan jos niitä halutaan mässäillä. Me muutenkin pyritään ostamaan vaan organic, niin näin ainakin tiedetään mitä suuhun pistetään.

Tätä siis kokeillaan nyt sit ainakin pari kuukautta ja sit mietitään että miltä tuntuu. Jatketaanko vai ei. J ois halunnut jo kauan sitten et ryhdytään vege, mut mä en ole halunnut. Mut nyt halusin et kokeillaan, ja tähän mennessä ainakin on ollut pelkästään hyvä olo. Ja voihan se olla et jos/kun jatketaan, niin myöhemmin tulee sit ihan semmoinen olo ettei sitä halua syödä edes ravintolassa mitään lihaa.
E ei oo muutenkaan ikinä oikein tykännyt mistään liharuoista niin en mä usko että se siihen mitenkään vaikuttaa ettei syö niitä jatkossakaan. Eikä me aijota rajoittaa sitä niitä syömässä. Jos mennään esim synttäreille ja siellä on lihapiirakkaa tms tarjolla, ja se haluu sitä, niin saa se syödä.

Ollaan tosi innoissamme kun me voidaan nyt istuttaa ja kasvattaa omassa pihassa hedelmiä ja vihanneksia. Mansikat kukkii jo, joten niistä tulee jo varmaan pian sit mansikoitakin.
Meillä on nyt myös komposti pihalla, minne sitten laitetaan kaikki ruan tähteet kuten; hedelmien, ja juuresten kuoret, kahvinpurut, kananmunan kuoret (kananmunista mä en luovu kun niitä tarvii aika moniin leivonnaisiin ja E tykkää syödä keitettyjä kananmunia) ja no ylipäätänsä kaikki mikä maatuu.

Mä tiedän että jotkut ihmettelee et mitä järkeä on jättää lihatuotteet pois? Mut sehän on terveyden ja ympäristönkin kannalta parempi jos ei niitä syö.
Yhden lehmänkin kasvattaminen ruuaksi vie ihan hullun määrän vettä ja ruokaa (ihmisten ruokaa ja vettä) ja vain siks et sen voi sit myöhemmin tappaa ja syödä. Musta on kauhee ajatella et me tuettaisi sitä sillä että me ostetaan lihaa.
Mut en nyt halua tässä tosta aiheesta enempää kirjoittelemaan. Laitan vaikka myöhemmin joskus kesällä että miten meillä on mennyt tän ruokavalion kanssa. Mut kuten jo aijemmin sanoin, niin ainakin nää muutamat viikot mitä ollaan oltu, on ollut tosi hyvä olo kaikin puolin :)

Ps. Unohdin tohon edelliseen poustaukseet mainita, et host perhe otti tossa joulun jälkeen koiran :D se on semmonen pikku piski nimeltä Bubbles.

1 comment: